Dolar 34,7346
Euro 36,5353
Altın 2.952,37
BİST 9.827,23
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 6°C
Hafif Yağmurlu
Ankara
6°C
Hafif Yağmurlu
Çar 8°C
Per 9°C
Cum 9°C
Cts 11°C

    Marküteri Tekniği Nedir?

    Belirli renklerden oluşan ahşap ve ahşap kaplamaların el işçiliği ile aletlerle kesilip, hiçbir katkı maddesi olmadan ve boya gereksinimi duymadan yapılan ahşap oyma sanatına marküteri tekniği denir.

    30/05/2020 23:56
    553
    A+
    A-

    Belirli renklerden oluşan ahşap ve ahşap kaplamaların el işçiliği ile aletlerle kesilip, hiçbir katkı maddesi olmadan ve boya gereksinimi duymadan yapılan ahşap oyma sanatına marküteri tekniği denir.

    Tarih döneminde ilk Mısırlılar tarafından uygulama yapılmıştır. Mısırın kraliçesi Kleopatra sarayında sanatı yapan ustalar tarafından gerçekleştirmişlerdir. Kleopatra istediği model ve figürleri bu ustalara yaptırmış. Kraliçenin zalim olmasından korkan ustalar kraliçenin göz zevkine uygun eserler çıkarabilmek için birbirleri ile yarışırlarmış.

    Osmanlı da bu sanat Fatih Sultan Mehmet zamanında yapılmıştır. Bazı saraylarda ve kasırlarda o dönemin ustaları tarafından yapılmıştır.
    Fatih Sultan Mehmet tarafından önemsenip geliştirilen bu sanat zamanla uygulanmayarak unutulmaya yüz tutmuş ve zaman geçtikçe azalan sanatlar arasında yer almıştır.

    Marküteri tekniği herkes tarafından kişiye özel kendi el becerisiyle alakalı olduğu için kendine özel yapılan sanat olmuştur.
    Bir ikinci kez aynısının yapılması mümkün değildir. Ahşap desenlerinin değişmesinden dolayı aynı deseni tutturmak oldukça zor hatta mümkün değildir. Bu nedenle marküteri tekniği ile yapılan eserlerinin sahibi olmak bu dönemlerde ayrıcalıktır.

    Marküteri tekniğinin uygulandığı yerler:

    • Saray restorelerinde
    • Çok lüks konutlarda
    • Elit mekanlarda